Zupa krem z ziemniaków, marchewki i krewetek

Aksamitna, pachnąca, niezwykle smaczna zupa krem z ziemniaków i krewetek - raj dla podniebienia! Idealna na romantyczną kolację we dwoje lub ważne spotkanie w gronie przyjaciół.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 ziemniaków
  • - 2 marchewki
  • - 300 g krewetek
  • - 2 cytryny
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 l naturalnego bulionu wołowego

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa i czosnek chwilę obsmażamy na maśle, po czym zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut. Dodajemy skórkę otartą z ½ cytryny i sok z obu cytryn, a także przyprawy. Całość blendujemy.



Krok 2

Krewetki myjemy i ¾ z nich wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut i ponownie blendujemy. Dodajemy pozostałe krewetki i gotujemy 5 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.