Risotto z truflami

Risotto z truflami to wyszukane dane. Idealne na romantyczną kolację. Niepowtarzalny smak trufli w zestawieniu z wytrwanym białym winem uświetni każdą okoliczność.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g ryżu do risotto
  • - 20 g trufli ze słoiczka
  • - 70 g masła z czarną truflą
  • - 1 białe wytrawne wino
  • - 50 g masła
  • - 500 ml bulionu warzywnego
  • -1 cebula
  • - świeżo tarty parmezan
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę smażymy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i smażymy go z cebulą około 5 minut.



Krok 2

Do całości dodajemy 150 ml białego wina. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wina.



Krok 3

Stopniowo dolewamy bulion warzywny. Dodajemy go małymi porcjami, kolejną dodajemy po całkowitym wchłonięciu przez ryż poprzedniej części.



Krok 4

Gdy risotto jest gotowe, dodajemy masło z truflami, starty parmezan i przyprawiamy do smaku solą i pierzem.



Krok 5

Risotto dekorujemy pokrojonymi w plasterki truflami. Smacznego!



Wskazówki

Gotowe risotto podawać razem ze schłodzonym białym wytrawnym winem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.