Risotto z truflami to wyszukane dane. Idealne na romantyczną kolację. Niepowtarzalny smak trufli w zestawieniu z wytrwanym białym winem uświetni każdą okoliczność.
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Cebulę smażymy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i smażymy go z cebulą około 5 minut.
Do całości dodajemy 150 ml białego wina. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wina.
Stopniowo dolewamy bulion warzywny. Dodajemy go małymi porcjami, kolejną dodajemy po całkowitym wchłonięciu przez ryż poprzedniej części.
Gdy risotto jest gotowe, dodajemy masło z truflami, starty parmezan i przyprawiamy do smaku solą i pierzem.
Risotto dekorujemy pokrojonymi w plasterki truflami. Smacznego!
Gotowe risotto podawać razem ze schłodzonym białym wytrawnym winem.
Dodaj komentarz