Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Fit
Mięso i cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Następnie garnek zdejmujemy z ognia.
Wszystkie warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, uprzednio zalewając je wrzącą wodą. Układamy warzywa warstwami na połowie podsmażonego mięsa, zaczynając od kapusty, następnie plasterków pomidorów, plastrów ziemniaków, startej na tarce marchewki i słupków kolorowej papryki. Przykrywamy drugą połową mięsa.
Zalewamy zimną wodą i doprawiamy do smaku przyprawami, nie zapominając o ziarnach kminku.
Dusimy na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa i warzyw (ok. 1,5 godz). Przed podaniem całość możemy posypać sezamem.
Dodaj komentarz