Mięso cielęce z warzywami

Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mięsa cielęcego
  • 1 kg młodej kapusty
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 1/2 kg pomidorów
  • 200 g marchwi
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso i cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Następnie garnek zdejmujemy z ognia.



Krok 2

Wszystkie warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, uprzednio zalewając je wrzącą wodą. Układamy warzywa warstwami na połowie podsmażonego mięsa, zaczynając od kapusty, następnie plasterków pomidorów, plastrów ziemniaków, startej na tarce marchewki i słupków kolorowej papryki. Przykrywamy drugą połową mięsa.



Krok 3

Zalewamy zimną wodą i doprawiamy do smaku przyprawami, nie zapominając o ziarnach kminku.



Krok 4

Dusimy na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa i warzyw (ok. 1,5 godz). Przed podaniem całość możemy posypać sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.