Risotto z warzywami

Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego pomysłu na obiad, lunch lub kolację, to idealnym wyborem będzie risotto z warzywami na bulionie warzywnym.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na oliwie z oliwek.



Krok 2

W rondlu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż. Oliwa powinna pokryć każde ziarenko ryżu. Smażymy około 1 minuty.



Krok 3

Do ryżu dodajemy stopniowo bulion warzywny. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy warzywa.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i masło. Całość ostrożnie mieszamy.



Wskazówki

Najlepiej używać ryżu arborio

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.