Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego pomysłu na obiad, lunch lub kolację, to idealnym wyborem będzie risotto z warzywami na bulionie warzywnym.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na oliwie z oliwek.
W rondlu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż. Oliwa powinna pokryć każde ziarenko ryżu. Smażymy około 1 minuty.
Do ryżu dodajemy stopniowo bulion warzywny. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy warzywa.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i masło. Całość ostrożnie mieszamy.
Najlepiej używać ryżu arborio
Dodaj komentarz