Kapusta biała ze śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25-30 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ szkl. kukurydzy konserwowej
  • 10-15 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z bazylią
  • Pieprz
  • Sól
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, odcisnąć.



Krok 2

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.



Krok 3

Cebulę drobno posiekać, kukurydzę osączyć z zalewy.



Krok 4

Śliwki bez pestek pokroić w paseczki.



Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać szczypiorek, olej z bazylią, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.



Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.