Drożdże pokruszyć, dodać troche cukru i śmietanę. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, odstawić na około 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, skórkę z pomarańczy, dodać masło i żółtka. Dodąć też rozczyn drożdzowy i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów, na każdym ułożyć po łyżeczce nutelli.
Zwinąć i uformować rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć czystą ścierką i odstawić na kwadrans.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 18-20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą dyniowo-czekoladową.
W rondelku rozpuścić masło, dodąć czekoladę i purre z dyni, całość chwilę podgrzać na ogniu. Polewą polać wierzch rogali, odstawić by polewa stężała.
Dodaj komentarz