Rolada jagnięca z żurawiną

Rolada mięsna do idealny sposób na urozmaicenie rutynowych posiłków. Przepięknie prezentująca się na talerzu rolada z żurawiną nie tylko przyciąga wzrok, ale i wspaniale smakuje. Idealnie nadaje się na przystawkę lub na obiady.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg jagnięciny
  • - 250 g żurawiny
  • - 1 szklanka wiśniówki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka rozmarynu
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę rozcinamy tak, aby tworzyła jeden, duży płat. Rozbijamy go mocno i przyprawiamy. Dodajemym przyprawy. Na górze układamy żurawinę.



Krok 2

Mięso zwijamy i wiążemy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Do mięsa dolewamy wiśniówkę i całość dusimy ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni, polewając od czasu do czasu sosem i sprawdzając, czy nie trzeba uzupełnić wody.



Krok 4

Roladę podajemy pokrojoną na plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.