W misce połącz mąkę pszenną z mąką ryżową, drożdżami i wodą. Ciasto polej oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na min. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Rękami zmoczonymi lekko oliwą rozłóż ciasto na blaszce i uformuj z niego gruby placek. Pinsę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Obrane i wydrążone pomidory pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj paski suszonych pomidorów z ziołami, suszoną bazylię i posól. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Podpieczoną pinsę wyjmij z piekarnika i ostaw na kilka minut. Ser żółty pokrój w kostkę.
Placek posmaruj sosem pomidorowym. Wierzch wyłóż plasterkami cukinii, posyp serem żółtym i suszonym oregano. Pinsę piecz kolejne 10 minut w takiej samej temperaturze.
Pinsę przed podaniem posyp rukolą. Podawaj ją z dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz