Najlepsze żeberka

Najlepsze żeberka w słodko-słono-ostrym sosie podobnym do barbecue. Samo przygotowanie nie zajmuje długo czasu, jednak trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na marynowanie i pieczenie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 natka pietruszki

Sos:

  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki sosu, a następnie przygotowany sos odstawiamy do lodówki.



Krok 2

Żeberka myjemy, osuszamy. Pieprz, sól, cukier, chili i paprykę mieszamy z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy żeberka. Odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Żeberka zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy 2 godziny.



Krok 4

Po tym czasie wyjmujemy żeberka z piekarnika, delikatnie odwijamy, smarujemy sosem i ponownie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy przyozdobione natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.