Najlepsze żeberka w słodko-słono-ostrym sosie podobnym do barbecue. Samo przygotowanie nie zajmuje długo czasu, jednak trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na marynowanie i pieczenie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez laktozy
Mieszamy wszystkie składniki sosu, a następnie przygotowany sos odstawiamy do lodówki.
Żeberka myjemy, osuszamy. Pieprz, sól, cukier, chili i paprykę mieszamy z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy żeberka. Odstawiamy na 1 godzinę.
Żeberka zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy żeberka z piekarnika, delikatnie odwijamy, smarujemy sosem i ponownie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy przyozdobione natką pietruszki.
Dodaj komentarz