Rolada z indyka

Wspaniale prezentująca się na półmisku potrawa. Bardzo smaczna i aromatyczna. Polecamy na uroczysty świąteczny obiad lub przyjęcie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 piersi z indyka
  • 5 jajek
  • ½ kg kurek
  • 3 duże cebule
  • 1 śmietanka Łaciata 30%
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie

Krok 1

Pierś indyczą tniemy na jak najszersze plastry. Dokładnie rozbijamy je tłuczkiem i moczymy w mleku.



Krok 2

Kurki oczyszczamy i kroimy drobno. Smażymy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozdrobnione kurki. W śmietance Łaciatej roztrzepujemy 4 jajka i łączymy z kurkami. Zagęszczamy bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z palnika.



Krok 3

Plastry mięsne wyjmujemy z mleka, suszymy. Układamy na pergaminie. Obsypujemy przyprawami. Układamy plastry w 3 rzędach, łącząc je ze sobą jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na środek układamy farsz kurkowy.



Krok 4

Delikatnie zawijamy roladę, pomagając sobie podłożonym pergaminem. Całość smarujemy olejem. Układamy roladę w naczyniu żaroodpornym miejscem łączenia do dołu. Zapiekamy przez ok. 1 godzinę na delikatnym ogniu. Na ostatnie 10 minut pieczenia podnosimy temperaturę, aby rolada zarumieniła się.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.