Wspaniale prezentująca się na półmisku potrawa. Bardzo smaczna i aromatyczna. Polecamy na uroczysty świąteczny obiad lub przyjęcie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Pierś indyczą tniemy na jak najszersze plastry. Dokładnie rozbijamy je tłuczkiem i moczymy w mleku.
Kurki oczyszczamy i kroimy drobno. Smażymy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozdrobnione kurki. W śmietance Łaciatej roztrzepujemy 4 jajka i łączymy z kurkami. Zagęszczamy bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z palnika.
Plastry mięsne wyjmujemy z mleka, suszymy. Układamy na pergaminie. Obsypujemy przyprawami. Układamy plastry w 3 rzędach, łącząc je ze sobą jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na środek układamy farsz kurkowy.
Delikatnie zawijamy roladę, pomagając sobie podłożonym pergaminem. Całość smarujemy olejem. Układamy roladę w naczyniu żaroodpornym miejscem łączenia do dołu. Zapiekamy przez ok. 1 godzinę na delikatnym ogniu. Na ostatnie 10 minut pieczenia podnosimy temperaturę, aby rolada zarumieniła się.
Dodaj komentarz