Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mięsem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 200 g pieczarek
  • ½ szklanki śmietanki Łaciata 18 %
  • 1 cebula
  • 70 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno skrojoną cebulkę, dodać mięso. Smażyć do zarumienienia. Dodać sól i pieprz, smażyć jeszcze minutę.



Krok 3

Śmietankę wymieszać z tymiankiem i serem.



Krok 4

Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym oleju.



Krok 5

Ugotowany makaron odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Dodać mięso z pateli wymieszane z pieczarkami, zalać sosem serowym.



Krok 6

Wierzch posypać serem, całość zapiekać przez 25 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.