Kokardki z kurkami w sosie śmietanowo-serowym

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Kurki w sosie

  • 35 dag świeżych kurek
  • 10 dag sera bryndza
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła Łaciate

Makaron

  • 1/2 opakowania makaronu typu kokardki

Przygotowanie

Krok 1

Kurki przebrać i umyć, duże pokroić. Masło rozgrzać w rondku, włożyć kurki i smażyć 7 minut. Wlać wino i podgrzewać do chwili odparowania wina. Dodać rozdrobniony ser bundz, wlać śmietankę 30%, doprawić solą, pieprzem i dusić do połączenia składników. Do sosu możemy dodać szczyptę suszonego rozmarynu. Makaron kokardki ugotować w osolonym wrzątku, dodać do sosu, wymieszać i udekorować natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.