Rolada ze schabu z brokułami

Rolada ze schabu z farszem pieczarkowo- brokułowym to danie smaczne, polecane na obiad, bardzo dobrze nadaje się na szczególne okazje, takie jak święta Bożego Nardzenia. Farsz nadaje jej niezwykłego smaku i aromatu.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,2 kg schabu wieprzowego
  • - 3 łyżki masła

Farsz:

  • - 150 g pieczarek
  • - 7 brokułów
  • - 1 duża cebula
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - ½ szklanki mleka

Przygotowanie

Krok 1
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, którą szklimy na maśle, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojone drobno brokuły (3 różyczki zostawiamy o dekoracji), solimy i dusimy przez 15 minut.

Krok 2
Schab wieprzowy myjemy i suszymy, następnie rozkładamy na duży płat. Miejsca grubsze rozbijamy tłuczkiem.

Krok 3
Płat schabu smarujemy farszem (brzegi pozostawiamy wolne). Następnie płat zwijamy i wiążemy nitką. Układamy w brytfannie z masłem.

Krok 4
Schab pieczemy przez 75 minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także