Rolada ze schabu z farszem pieczarkowo- brokułowym to danie smaczne, polecane na obiad, bardzo dobrze nadaje się na szczególne okazje, takie jak święta Bożego Nardzenia. Farsz nadaje jej niezwykłego smaku i aromatu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, którą szklimy na maśle, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojone drobno brokuły (3 różyczki zostawiamy o dekoracji), solimy i dusimy przez 15 minut.
Schab wieprzowy myjemy i suszymy, następnie rozkładamy na duży płat. Miejsca grubsze rozbijamy tłuczkiem.
Płat schabu smarujemy farszem (brzegi pozostawiamy wolne). Następnie płat zwijamy i wiążemy nitką. Układamy w brytfannie z masłem.
Schab pieczemy przez 75 minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz