Rolada ze schabu z brokułami

Rolada ze schabu z farszem pieczarkowo- brokułowym to danie smaczne, polecane na obiad, bardzo dobrze nadaje się na szczególne okazje, takie jak święta Bożego Nardzenia. Farsz nadaje jej niezwykłego smaku i aromatu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,2 kg schabu wieprzowego
  • - 3 łyżki masła

Farsz:

  • - 150 g pieczarek
  • - 7 brokułów
  • - 1 duża cebula
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - ½ szklanki mleka

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, którą szklimy na maśle, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojone drobno brokuły (3 różyczki zostawiamy o dekoracji), solimy i dusimy przez 15 minut.



Krok 2

Schab wieprzowy myjemy i suszymy, następnie rozkładamy na duży płat. Miejsca grubsze rozbijamy tłuczkiem.



Krok 3

Płat schabu smarujemy farszem (brzegi pozostawiamy wolne). Następnie płat zwijamy i wiążemy nitką. Układamy w brytfannie z masłem.



Krok 4

Schab pieczemy przez 75 minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.