Roladki z bakłażana z fetą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ bakłażana
  • 10 dag sera feta
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 18%
  • ⅓ ząbka czosnku
  • Sól
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Oliwa

Sos pomidorowy:

  • 150-200 ml przecieru pomidorowego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i po 15 minutach opłukać, osuszyć.



Krok 2

Ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietankę i zmiażdżony czosnek, wymieszać.



Krok 3

Na plastry bakłażana włożyć porcję sera, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.



Sos pomidorowy

Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut. Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Wskazówki

Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.