Umyte boczniaki i paprykę bez nasion pokroić.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać przyprawę do gyrosa, wlać oliwę, włożyć mięso, wymieszać, przykryć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.
Dodać paprykę i smażyć przez kilka minut, przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody.
Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki i podsmażyć. Połączyć z mięsem, dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką i mieloną papryką, dodać do mięsa, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Potrawkę podawać z kaszą lub pieczywem.
Dodaj komentarz