Potrawka z kurczaka z papryką i boczniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 1/2 papryki zielona
  • 1/2 papryki czerwona
  • 1 /2 cebuli
  • 15 dag boczniaków
  • 2 łyżki oliwy do marynaty
  • 1 łyżka oliwy do grzybów
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umyte boczniaki i paprykę bez nasion pokroić.



Krok 2

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.



Krok 3

Do miseczki wsypać przyprawę do gyrosa, wlać oliwę, włożyć mięso, wymieszać, przykryć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.



Krok 4

Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.



Krok 5

Dodać paprykę i smażyć przez kilka minut, przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody.



Krok 6

Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki i podsmażyć. Połączyć z mięsem, dusić do miękkości.



Krok 7

Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką i mieloną papryką, dodać do mięsa, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Wskazówki

Potrawkę podawać z kaszą lub pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.