Tarta wytrawna, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna dla tych, którzy szukają pomysłu na pyszny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Zagniatamy składniki na ciasto, robimy gładką kulę i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut.
Cukinie myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę, paprykę czerwoną i ser feta kroimy w kostkę. Cebulę, paprykę i ser feta kładziemy na spód tarty. Cukinię układamy na wierzchu. Pomidory kroimy w plastry i również je układamy obok cukinii.
W misce łączymy jajka, mleko, śmietankę Łaciatą oraz przyprawy. Całość mieszamy i wylewamy na warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Tak, aby tarta lekko się przyrumieniła i ścięła. Po wyjęciu dekorujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz