Ogórki kiszone pokroić wzdłuż na 4 części.
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 7-8 porcji, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą, ułożyć plasterki boczku, pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki i po 1 kawałku ogórka. Zwinąć w roladkę, zawiązać nitką kuchenną.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, skropić oliwą, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec na rumiano.
Następnie przestudzić, usunąć nici, włożyć do rondla, dodać sos który powstał podczas pieczenia mięsa, wlać odrobinę wody, dodać liście laurowe, sos sojowy i dusić pod przykryciem do miękkości.
Powstały podczas duszenia sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką i papryką, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz