Przepyszny, pachnący, aromatyczny sos wołowy rodem z Meksyku, podany z makaronem. Idealna propozycja na bardzo szybkie, proste i sycące danie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Na patelni rozgrzewamy połowę masła klarowanego. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Usuwamy z papryki gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Paprykę dodajemy do czosnku i cebuli. Dodajemy również odsączoną fasolę z puszki i całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Mięso wołowe myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, po czym podsmażamy na patelni (na drugiej połowie masła). Smażymy ok. 15-25 minut.
Do gotowego mięsa dodajemy zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, pieprz cayenne i podduszone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5-10 minut.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron podajemy z wołowiną i sosem. Przozdabiamy natką pietruszki lub rukolą.
Dodaj komentarz