Makaron z wołowiną po meksykańsku

Przepyszny, pachnący, aromatyczny sos wołowy rodem z Meksyku, podany z makaronem. Idealna propozycja na bardzo szybkie, proste i sycące danie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mięsa wołowego
  • - 1 puszka czerwonej fasoli
  • - 1 czerwona papryka
  • - ½ żółtej papryki
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 3 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 gałązka natki pietruszki lub rukola
  • - 250 g makaronu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy połowę masła klarowanego. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Usuwamy z papryki gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Paprykę dodajemy do czosnku i cebuli. Dodajemy również odsączoną fasolę z puszki i całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut.



Krok 2

Mięso wołowe myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, po czym podsmażamy na patelni (na drugiej połowie masła). Smażymy ok. 15-25 minut.



Krok 3

Do gotowego mięsa dodajemy zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, pieprz cayenne i podduszone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5-10 minut.



Krok 4

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron podajemy z wołowiną i sosem. Przozdabiamy natką pietruszki lub rukolą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.