Zawijańce z cielęciny

Danie atrakcyjne smakowo i cieszące oko swoim wyglądem. Samo zachęca do spróbowania. Polecane na niedzielny obiad lub przyjęcia. Może być podawane z dowolnym sosem jako mięso do obiadu lub samo jako ciepła albo zimna przystawka.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g ładnej grubej cielęciny
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g szynki konserwowej w plasterkach
  • 250 g sera owczego lub zwykłego żółtego w plasterkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w grube i szerokie plastry. Rozbijamy plastry tłuczkiem, nadając im kształt krążków. Krążki obtaczamy w mące.



Krok 2

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Każdy krążek cielęciny posypujemy z obu stron mieszanką przypraw.



Krok 3

Na każdy krążek nakładamy po kolei plasterek sera, plasterek szynki i w środek połówkę przekrojonego wzdłuż korniszona oraz pasek papryki. Zawijamy małe ruloniki, spinając je na końcach wykałaczką lub obwiązując nitką.



Krok 4

Zraziki obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Jeśli mają być samodzielną potrawą, wykładamy je po usmażeniu na pergamin, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli mają być daniem obiadowym, łączymy je z dowolnym sosem (pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym).



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.