knedle z mięsem wołowym

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dkg mąki
  • jajko,
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • 40 dkg wołowiny bez kości
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 20 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • jajko
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 10 dkg boczku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso ugotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa (połowę cebuli). Po ostygnięciu razem zmielić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, a następnie wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę i jajko, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 4 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować knedle. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Resztę cebuli podsmażyć na drobno pokrojonym boczku. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, Podawać polane podsmażoną cebulką i delikatnie posypane pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.