Różowe lody

Autor:

polisyndeton

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Lody

  • 200 g wydrylowanych mrożonych wiśni,
  • 400 g śmietanki Łaciata 30%,
  • 4 sparzone jajka średniej wielkości,
  • 100 g cukru trzcinowego + kilka łyżek do wiśni

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie wyjmij z zamrażarki i zasyp kilkoma łyżkami cukru.



Krok 2

Śmietankę ubij na sztywno.



Krok 3

W osobnej miseczce utrzyj jajka z cukrem tak, by masa wyraźnie pojaśniała i zwiększyła swoją objętość.



Krok 4

Delikatnie połącz ze sobą masę jajeczną i śmietanową, dodaj do niej wiśnie i lekko je wmieszaj.



Krok 5

Przelej całość do pojemniczka i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny (nie ma potrzeby mieszania masy w tym czasie).



Krok 6

Wyjmij lody z zamrażarki. Są gotowe do podania. Smacznego :).



Wskazówki

Można dodać więcej/mniej cukru w zależności od preferencji.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.