W sezonie letnim koniecznie wykorzystaj truskawki do domowych wypieków. Sernik z musem truskawkowym to pomysł na deser idealny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód formy. Pieczemy 15 minut.
W tym czasie w drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Ponownie pieczemy 30 minut.
Przygotowujemy mus truskawkowy: ¾ truskawek blendujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Resztę truskawek kroimy na pół lub zostawiamy w całości.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. Na wierzch układamy owoce i wylewamy mus truskawkowy.
Dodaj komentarz