Sernik z musem truskawkowym

W sezonie letnim koniecznie wykorzystaj truskawki do domowych wypieków. Sernik z musem truskawkowym to pomysł na deser idealny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 600 g białego twarogu
  • 200 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • masło do posmarowania formy
  • odrobina tartej bułki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.



Krok 2

Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód formy. Pieczemy 15 minut.



Krok 3

W tym czasie w drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Ponownie pieczemy 30 minut.



Krok 4

Przygotowujemy mus truskawkowy: ¾ truskawek blendujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Resztę truskawek kroimy na pół lub zostawiamy w całości.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. Na wierzch układamy owoce i wylewamy mus truskawkowy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.