Śliwki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Ser sprawia, że ciasto jest bardzo sycące.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Mąkę przesiej na stolnicę z 12,5 dag cukru. Dołóż posiekane chłodne masło, jajko oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj sporą kulkę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Proszek budyniowy rozprowadź w połowie mleka. Resztę zagotuj. Na wrzątek przelej rozrobioną masę, ugotuj budyń, zamieszaj i odstaw.
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny. Na zakończenie dodaj chłodny budyń i wymieszaj masę.
Śliwki umyj, osusz oraz pozbaw pestek. Pokrój na plasterki lub na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
Wylep nim spód i boki okrągłej formy. Nałóż masę serowo-budyniową. Powkładaj w nią połówki śliwek ze skórką. Piecz przez ok. 40 min.
Dodaj komentarz