Ciasto twarogowe ze śliwkami

Śliwki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Ser sprawia, że ciasto jest bardzo sycące.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 25 dag mąki
  • - 22,5 dag cukru pudru
  • - 12,5 dag masła Łaciate
  • - 1 jajko
  • - 1 cytryna
  • - 1 op. budyniu
  • - 2 op. cukru waniliowego
  • - 300 ml mleka Łaciate
  • - 25 dag twaróg półtłusty Rolmlecz
  • - 30 dag świeżych śliwek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę z 12,5 dag cukru. Dołóż posiekane chłodne masło, jajko oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj sporą kulkę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.



Krok 2

Proszek budyniowy rozprowadź w połowie mleka. Resztę zagotuj. Na wrzątek przelej rozrobioną masę, ugotuj budyń, zamieszaj i odstaw.



Krok 3


Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny. Na zakończenie dodaj chłodny budyń i wymieszaj masę.



Krok 4

Śliwki umyj, osusz oraz pozbaw pestek. Pokrój na plasterki lub na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
Wylep nim spód i boki okrągłej formy. Nałóż masę serowo-budyniową. Powkładaj w nią połówki śliwek ze skórką. Piecz przez ok. 40 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.