Rustykalna tarta z wiśniami

Pyszna tarta z wiśniami, która dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu łasuchowi. To pomysł na sezonowy deser pełen smaku.

Danie: Podwieczorek

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej razowej drobno zmielonej (lub zwykłej mąki)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli – około ¼ łyżeczki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • cukier puder do podania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zmielone migdały. Dodajemy także cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy składniki, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i ciasto zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Z wiśni usuwamy pestki. Wkładamy wiśnie do miski, posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszamy całość.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Możemy w razie czego podsypać mąką blat, gdyby ciasto się kleiło.



Krok 4

Układamy ciasto na papierze do pieczenia na blaszce. Na środek ciasta układamy wiśnie, zostawiamy ok 4 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie zawijamy brzegi na wiśnie. Wstawiamy tarte do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Po wyjęciu studzimy przez około 20 minut i posypujemy cukrem pudrem.



Wskazówki

Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zrumieniło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.