Pyszna tarta z wiśniami, która dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu łasuchowi. To pomysł na sezonowy deser pełen smaku.
Danie: Podwieczorek
Osób: 3-4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zmielone migdały. Dodajemy także cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy składniki, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i ciasto zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Z wiśni usuwamy pestki. Wkładamy wiśnie do miski, posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszamy całość.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Możemy w razie czego podsypać mąką blat, gdyby ciasto się kleiło.
Układamy ciasto na papierze do pieczenia na blaszce. Na środek ciasta układamy wiśnie, zostawiamy ok 4 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie zawijamy brzegi na wiśnie. Wstawiamy tarte do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Po wyjęciu studzimy przez około 20 minut i posypujemy cukrem pudrem.
Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zrumieniło.
Dodaj komentarz