Ryż z jabłkami i cynamonem

Śniadanie, które pamiętamy z dzieciństwa. Ryż w połączeniu z jabłkiem i cynamonem to pyszne i sycące śniadanie. Dodaje energii na cały dzień.

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • - 6 dużych jabłek
  • - 1 cytryna
  • - 1 pomarańcz
  • - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • - 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku
  • - serek waniliowy Rolmlecz

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy według informacji na opakowaniu. Cytrynę myjemy i na tarce ścieramy z niej skórkę. Do miseczki wyciskamy sok.



Krok 2

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie blendujemy je na mus. Dodajemy sok z cytryny i startą z niej skórkę.



Krok 3

Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy na ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy cynamon.



Krok 4

Z garnka odlewamy trochę soku i schładzamy. Dodajemy do niego skrobię i mieszamy. Jabłka ponownie kładziemy na gaz i dodajemy mieszankę soku ze skrobią mieszając w garnku, do zagotowania i zgęstnienia. Podajemy ryż zmieszany z jogurtem i posypany cynamonem. Jabłka możemy podać osobno lub na ryżu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.