Śniadanie, które pamiętamy z dzieciństwa. Ryż w połączeniu z jabłkiem i cynamonem to pyszne i sycące śniadanie. Dodaje energii na cały dzień.
Danie: Śniadanie
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ryż gotujemy według informacji na opakowaniu. Cytrynę myjemy i na tarce ścieramy z niej skórkę. Do miseczki wyciskamy sok.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie blendujemy je na mus. Dodajemy sok z cytryny i startą z niej skórkę.
Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy na ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy cynamon.
Z garnka odlewamy trochę soku i schładzamy. Dodajemy do niego skrobię i mieszamy. Jabłka ponownie kładziemy na gaz i dodajemy mieszankę soku ze skrobią mieszając w garnku, do zagotowania i zgęstnienia. Podajemy ryż zmieszany z jogurtem i posypany cynamonem. Jabłka możemy podać osobno lub na ryżu.
Dodaj komentarz