Karp to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Możemy go przygotować na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem miodu, rodzynek i chrupiących migdałów. Słodki posmak miodowego sosu idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Bez glutenu
Bez laktozy
Sprawionego i oczyszczonego karpia dzielimy na dzwonki. Marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa oraz głowę karpia umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
Doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie gotujemy. Po 30 minutach dodajemy pozostałe kawałki ryby i gotujemy jeszcze 10 minut.
W osobnym garnku gotujemy miód mieszając, aż nabierze ciemnej barwy, wlewamy do niego ½ szklanki bulionu z karpia i ocet. Mieszamy i wsypujemy rodzynki i migdały w płatkach.
Rybę wyjmujemy z bulionu i układamy na talerzu. Następnie zalewamy przygotowanym sosem miodowym.
Danie możemy podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Dodaj komentarz