Karp wigilijny w sosie miodowym

Karp to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Możemy go przygotować na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem miodu, rodzynek i chrupiących migdałów. Słodki posmak miodowego sosu idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 duży karp
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Sprawionego i oczyszczonego karpia dzielimy na dzwonki. Marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa oraz głowę karpia umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.



Krok 2

Doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie gotujemy. Po 30 minutach dodajemy pozostałe kawałki ryby i gotujemy jeszcze 10 minut.



Krok 3

W osobnym garnku gotujemy miód mieszając, aż nabierze ciemnej barwy, wlewamy do niego ½ szklanki bulionu z karpia i ocet. Mieszamy i wsypujemy rodzynki i migdały w płatkach.



Krok 4

Rybę wyjmujemy z bulionu i układamy na talerzu. Następnie zalewamy przygotowanym sosem miodowym.



Wskazówki

Danie możemy podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.