Schab w sosie wiśniowym

Pyszny schab ze słodkim sosem wiśniowym, to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Idealny na wykwintną, romantyczną kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże plastry schabu
  • - 500 g wiśni bez pestek
  • - 1 szklanka soku wiśniowego
  • - 3 łyżki miodu
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 12%
  • - 3 łyżki oleju,
  • - 1 łyżeczka chili

Marynata:

  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 łyżki miodu
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy i lekko rozbijamy. Mieszamy składniki marynaty, a następnie bardzo dokładnie nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia schab obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Wiśnie zalewamy sokiem wiśniowym i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy, mieszając jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby część sosu się zredukowała. Połowę sosu lekko blendujemy - drugą połowę pozostawiamy z kawałkami wiśni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.