Pyszny schab ze słodkim sosem wiśniowym, to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Idealny na wykwintną, romantyczną kolację we dwoje.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Schab myjemy i lekko rozbijamy. Mieszamy składniki marynaty, a następnie bardzo dokładnie nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia schab obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wiśnie zalewamy sokiem wiśniowym i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy, mieszając jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby część sosu się zredukowała. Połowę sosu lekko blendujemy - drugą połowę pozostawiamy z kawałkami wiśni.
Dodaj komentarz