Ryż zapiekany na mleku kokosowym

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 100 g ryżu
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml mleka Łaciate
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Przygotowanie:

Przepołowić laskę wanilii i wyjąć ziarenka. Wsypać ryż, laskę i ziarenka wanilii do naczynia żaroodpornego. Zmieszać mleko kokosowe z mlekiem (lub z wodą) i wlać do naczynia żaroodpornego, dodać 4 łyżki cukru, a następnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Po około 60 minutach zdjąć folię, całość zamieszać i piec jeszcze przez 30 minut. Posypać wiórkami masła, posypać łyżką cukru i piec przez ostatnie 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.