Kruche ciastka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów pekan. Idealne na deser lub na podwieczorek, posmakują także dzieciom. Chętni mogą dodać do masy łyżeczkę cynamonu, który zawsze świetnie współgra z orzechami i płatkami owsianymi.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Mąkę przesiać do miski wraz z sodą i solą.
Masło ucierać z cukrami do powstania jasnej, puszystej masy. Wbić jajko, ponownie zmiksować.
Do miski z masłem dodać mąkę, płatki owsiane i żurawinę. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170°C (termoobieg).
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować kulki, ułożyć je na blaszce, spłaszczyć. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć orzechy pekan.
Ciastka wstawić do piekarnika i piec około 12 minut. Ostudzić na kratce.
Dodaj komentarz