Sałatka azjatycka z ryżem, grejpfrutem i selerem naciowym

Autor:

Ania321

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 duży grejpfrut różowy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały ogórek zielony
  • 1 cytryna
  • 1 czubata łyżeczka imbiru startego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, a gdy przestygnie przełożyć do miski.



Krok 2

Grejpfruta obrać z błonek, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do ryżu.



Krok 3

Ogórka pokroić w cienkie półplasterki, seler naciowy w plasterki. Dodać do reszty składników.



Krok 4

Dodać także pokrojoną w dość drobną kostkę czerwoną cebulę. Wymieszać.



Krok 5

Do miseczki wlać oliwę, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, świeżo zmielony pieprz oraz imbir starty na tarce. Wymieszać, a następnie połączyć sos z sałatką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.