Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg aronii
  • ½ kg jabłek
  • 70-80 dag cukru
  • ½ szkl. soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Owoce aronii przemrozić w zamrażalniku przynajmniej przez dobę. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować około 20 minut.



Krok 2

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, wyszorować i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, dodać skórkę i mieszając od czasu do czasu gotować przez 30 minut. Odłożyć do następnego dnia.



Krok 3

Nazajutrz ponownie zagotować i mieszając gotować do gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.