Sałatka kalafiorowa

Kalafior najczęściej jest wykorzystywany jako dodatek do dań głównych, jednak idealnie nadaje się do sałatek. Jest bardzo zdrowy i ma dużo witamin. Sałatka kalafiorowa zaskoczy najbliższy, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 2 papryki (np. czerwona i żółta)
  • - 2 marchewki
  • - 1 brokuł
  • - 1/3 łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Umyty, surowy kalafior należy podzielić na małe różyczki. Następnie usuwamy z papryk gniazda nasienne. Papryki kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, a następnie w połówki.



Krok 2

Brokuł podobnie jak kalafior dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki warzyw. Gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie odcedzamy z wody i chwilę studzimy. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.



Wskazówki

Surowy kalafior i brokuł mają bardzo dużo witamin, także nie trzeba ich gotować przed zjedzeniem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.