Kalafior najczęściej jest wykorzystywany jako dodatek do dań głównych, jednak idealnie nadaje się do sałatek. Jest bardzo zdrowy i ma dużo witamin. Sałatka kalafiorowa zaskoczy najbliższy, a jej przygotowanie jest bardzo proste.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Umyty, surowy kalafior należy podzielić na małe różyczki. Następnie usuwamy z papryk gniazda nasienne. Papryki kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, a następnie w połówki.
Brokuł podobnie jak kalafior dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki warzyw. Gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie odcedzamy z wody i chwilę studzimy. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Surowy kalafior i brokuł mają bardzo dużo witamin, także nie trzeba ich gotować przed zjedzeniem.
Dodaj komentarz