Nektarynkowa salsa

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe nektarynki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 zielona papryka
  • sok z 1 cytryny
  • garść świeżych liści kolendry
  • 1 biała cebula
  • 1 mała papryczka jalapeno lub chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Nektarynki umyj w zimnej wodzie, osusz, przekrój na pół i usuń pestkę. Pikantną papryczkę przekrój na pół i usuń nasionka. Zieloną paprykę umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Z cebuli usuń łuskę i odetnij twarde końce.



Krok 2

Nektarynki i pomidory pokrój na kostkę o wielkości ok. 1 cm, a pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki.



Krok 3

Pokrojone warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i odstaw na godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dodaj posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Smacznego!



Wskazówki

Salsę możesz podać jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Świetnie smakuje jako lekka przekąska.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.