Sałatka śledziowa z ogórkiem i burakiem

Śledź jest bardzo smaczną i zdrową rybą, nic więc dziwnego, że gości na naszych stołach podczas Bożego Narodzenia i wielu innych okoliczności. Okazuję się, że jest też idealnym dodatkiem do warzyw, z którymi komponuje się w pyszną sałatkę.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 płat śledziowy
  • 1 burak
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna
  • koperek

Przygotowanie

Krok 1

Płaty śledziowe, kupione w sklepie przygotowuje się dużo łatwiej. Jeśli są dość słone, wystarczy włożyć je do zimnej wody na godzinę, jeśli nadal będzie wyraźnie czuć sól, czas moczenia należy przedłużyć do 2-3 godzin, jednak co godzinę należy zmieniać wodę. Im dłużej moczy się śledzie, tym stają się łagodniejsze.



Krok 2

Kiedy płat śledziowy się moczy, pokrój w kostkę buraka i ogórka.



Krok 3

Wszystkie składniki wymieszaj i skrop po wierchu wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Udekoruj koperkiem. Smacznego!



Wskazówki

Aby sprawdzić stopień słoności śledzia należy odkroić kawałek ryby i go skosztować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.