Sałatka śledziowa z ogórkiem i burakiem

Śledź jest bardzo smaczną i zdrową rybą, nic więc dziwnego, że gości na naszych stołach podczas Bożego Narodzenia i wielu innych okoliczności. Okazuję się, że jest też idealnym dodatkiem do warzyw, z którymi komponuje się w pyszną sałatkę.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 płat śledziowy
  • - 1 burak
  • - 1 ogórek
  • - 1 cytryna
  • - koperek

Przygotowanie

Krok 1

Płaty śledziowe, kupione w sklepie przygotowuje się dużo łatwiej. Jeśli są dość słone, wystarczy włożyć je do zimnej wody na godzinę, jeśli nadal będzie wyraźnie czuć sól, czas moczenia należy przedłużyć do 2 -3 godzin, jednak co godzinę należy zmieniać wodę. Im dłużej moczy się śledzie, tym stają się łagodniejsze.



Krok 2

Kiedy płat śledziowy się moczy, kroimy w kostki buraka i ogórka.



Krok 3

Wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je ze sobą i kropimy po wierchu wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, dekorujemy koperkiem.



Wskazówki

Aby sprawdzić stopień słoności śledzia należy odkroić kawałek ryby i skosztować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.