Śledź jest bardzo smaczną i zdrową rybą, nic więc dziwnego, że gości na naszych stołach podczas Bożego Narodzenia i wielu innych okoliczności. Okazuję się, że jest też idealnym dodatkiem do warzyw, z którymi komponuje się w pyszną sałatkę.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Płaty śledziowe, kupione w sklepie przygotowuje się dużo łatwiej. Jeśli są dość słone, wystarczy włożyć je do zimnej wody na godzinę, jeśli nadal będzie wyraźnie czuć sól, czas moczenia należy przedłużyć do 2-3 godzin, jednak co godzinę należy zmieniać wodę. Im dłużej moczy się śledzie, tym stają się łagodniejsze.
Kiedy płat śledziowy się moczy, pokrój w kostkę buraka i ogórka.
Wszystkie składniki wymieszaj i skrop po wierchu wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Udekoruj koperkiem. Smacznego!
Aby sprawdzić stopień słoności śledzia należy odkroić kawałek ryby i go skosztować.
Dodaj komentarz