Pasztet z cielęciną i grzybami

Prosty w przygotowaniu i zdrowy pasztet idealny na każdą okazję. Delikatna konsystencja sprawia, że danie to jest godne uwagi. Pasztet możemy jeść na ciepło - z sosem i ziemniakami. Sprawdzi się również rewelacyjnie jako dodatek do kanapek.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg cielęciny,
  • -1 wątróbka cielęca,
  • -50 g grzybów suszonych,
  • -1 cebula,
  • -250 g słoniny,
  • -5 liści laurowych,
  • -5 jajek,
  • -2 łyżeczki soli,
  • -1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso cielęce i wątróbkę oraz słoninę dusimy w posolonej 1 łyżką wodzie z liśćmi laurowym i cebulą.



Krok 2

Dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Mięso mielimy kilka razy przez maszynkę razem z grzybami. Studzimy.



Krok 3

Wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą.



Krok 4

Wkładamy do formy i pieczemy przez 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.