Sałatka z białej fasoli i tuńczyka

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 280 g ugotowanej białej fasoli Jaś
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 puszki tuńczyka - kawałki w oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu tabasco lub suszonych płatków chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz mielony

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój cebulę w cienkie piórka, przełóż do miski, w której przygotujesz sałatkę, a następnie posól, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj ponownie i odstaw na kolejne 5 minut.



Krok 2

Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski z cebulą. Dodaj fasolkę oraz pokrojony na plasterki seler naciowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.



Krok 3

Wymieszaj ocet jabłkowy z olejem i sosem tabasco, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.



Krok 4

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 15 - 20 minut. Przed podaniem spróbuj i opcjonalnie dopraw pieprzem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.