Sałatka z białej fasoli i tuńczyka

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 - 300 g ugotowanej białej fasoli Jaś
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 puszki tuńczyka - kawałki w oleju (oliwie)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco lub suszonych płatków chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz mielony do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w cienkie piórka, przełóż do miski, w której przygotujesz sałatkę a następnie posól, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj ponownie i odstaw na kolejne 5 minut.
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski z cebulą, dodaj fasolkę oraz pokrojony na plasterki seler naciowy i posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj.
Wymieszaj ocet jabłkowy z olejem i sosem tabasco i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 15 - 20 minut. Przed podaniem spróbuj, opcjonalnie dopraw pieprzem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.