Sałatka z ciecierzycą, granatem i prażonymi migdałami

Ostatnio jedzenie ciecierzycy robi się modne nie tylko wśród wegetarian. Jest to bardzo zdrowa roślina, zawierająca dużo wartości odżywczych i mało kalorii. Sałatkę przygotujesz w bardzo prosty sposób. To oryginalny pomysł na kolację.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g ciecierzycy
  • - 1 granat
  • - 1 główka sałaty rzymskiej
  • - 12 migdałów
  • - 1 papryka żółta
  • - 1 duży ogórek

Przygotowanie

Krok 1

Cieciorkę moczymy przez 12 godzin w wodzie.



Krok 2

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Zabieramy się za gotowanie cieciorki, zalewamy ją 3 razy większą ilością wody i gotujemy przez 80 minut od zagotowania wody.



Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały. Rwiemy sałatę rzymską oraz wydobywamy pestki z granatu.



Krok 4

Odcedzamy ciecierzycę i układamy na sałacie. Następnie układamy plasterki ogórka, paprykę oraz migdały. Ciecierzycę posypujemy pestkami granatu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.