Dżem jagodowy z sokiem z cytryny

Dżem jagodowy idealny do kanapek albo różnego rodzaju deserów. Łatwy w przygotowaniu i zdrowy.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagód
  • - 60 dag cukru
  • - 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Jagody umyć, odsączyć, wsypać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Następnie dokładnie wymieszać i zostawić na 8-10 godzin w chłodnym miejscu. Owoce puszczą sok.



Krok 2

Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, żeby odparować sok. Gdy będzie dość gęsty i gorący przełożyć do słoiczków.



Krok 3

Słoiczki ułożyć do góry dnem na ręczniku na 10 minut, po tym czasie postawić normalnie. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.