Nie od dziś wiadomo, że kasze czy warzywa są bardzo zdrowe i powinny znajdować się w codziennej diecie każdego z nas. A co jeżeli połączymy je z sezamem, który ze względu na swoje właściwości jest nazywany “przyprawą bogów”? Sałatka będzie bardzo oryginalna i pyszna. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Fit
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że sałatka jest bardzo skomplikowana, a jej zrobienie zajmuje dużo czasu. Jednak kiedy ugotujemy kasze okazuję się, że najtrudniejsza rzecz jest za nami.
Po ugotowaniu kaszy, należy umyć i pokroić pozostałe składniki sałatki na kawałki, czyli cebulę, ogórki, kapustę i pomidory, a białą rzodkiew wcześniej obrać. Kiedy wszystko jest już pokrojone odcedzamy na sicie zielony groszek i wydobywamy pestki granatu. Awokado kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Wszystko układamy na talerzach, a wierzch posypujemy nasionami sezamu i kiełkami. Dekorację dopełniamy listkami mięty, pietruszki i kopru, a obok dodajemy dwie ćwiartki cytryny, którymi skropimy sałatkę.
Granat najlepiej przepołowić, skierować połówkę w stronę miski (nasionami do dołu) i mocno uderzyć nożem, żeby wszystkie pestki wypadły od razu i nie trzeba ich było wyciągać lub wydłubywać pojedynczo.
Dodaj komentarz