Sałatka z komosą ryżową, grzybami i sosem ziołowym

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 200 g małych pieczarek lub boczniaków
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • Suszony majeranek
  • Sól i pieprz
  • Pestki dyni
  • Masło klarowane

Przygotowanie

Krok 1

Komosę ryżową ugotować, a następnie przestudzić. Pieczarki oczyści i umyć. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć skrojoną w piórka cebulkę, a następnie podsmażyć grzyby na mocno rozgrzanym tłuszczu przez około 3 minuty, nie mieszając zbyt często.



Krok 2

Koperek i pietruszkę drobno posiekać. W osobnej misce przyrządzić sos - połączyć jogurt, majonez, majeranek, świeże zioła, czosnek oraz sól i pieprz. Pestki dyni podprażyć do zarumienienia na suchej patelni.



Krok 3

Komosę wymieszać z grzybami i cebulą. Przełożyć do półmiska, polać sosem i posypać pestkami oraz świeżą pietruszką.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Aneta Gwiner

Opublikowany: 2018-01-26 10:03:00

Bardzo lubię komosę. Sałatka super

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.