Słynna włoska sałatka caprese z pomidorów, mozzarelli i bazylii to jedno z ulubionych dań Włochów. Swoją kolorystyką nawiązująca do włoskiej flagi. Prosto, smacznie i zdrowo-trzy krótkie słowa, którym nie da się zaprzeczyć. Świetnie nada się jako przekąska, lunch lub kolacja.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Mozzarelle kroimy na 1 cm kostki.
Wszystko razem mieszamy na półmisku.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Na koniec dokładamy liście świeżej bazylii.
Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć 2 dużych pomidorów. Należy pokroić pomidory i mozzarellę na 0,5 cm plastry. Tym sposobem otrzymamy całkiem nowy wariant kompozycyjny sałatki.
Dodaj komentarz