Sałatka caprese

Słynna włoska sałatka caprese z pomidorów, mozzarelli i bazylii to jedno z ulubionych dań Włochów. Swoją kolorystyką nawiązująca do włoskiej flagi. Prosto, smacznie i zdrowo-trzy krótkie słowa, którym nie da się zaprzeczyć. Świetnie nada się jako przekąska, lunch lub kolacja.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść liści świeżej bazylii
  • 200 g sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Mozzarelle kroimy na 1 cm kostki.

Wszystko razem mieszamy na półmisku.



Krok 2

Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Na koniec dokładamy liście świeżej bazylii.



Wskazówki

Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć 2 dużych pomidorów. Należy pokroić pomidory i mozzarellę na 0,5 cm plastry. Tym sposobem otrzymamy całkiem nowy wariant kompozycyjny sałatki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.