Sałatka z owoców morza

Sałatka krewetkami i małżami to danie idealne na romantyczną kolację we dwoje. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektowny.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g frutti di mare
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • garść oliwek
  • 100 g selera naciowego
  • 1/2 puszki groszku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • mieszanka sałat
  • sos chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, oliwę, ketchup i musztardę.



Krok 2

Owoce morza podsmażamy na maśle rozgrzanym na patelni.



Krok 3

Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy odsączony groszek. Cebulę kroimy w piórka, seler w plasterki. Wszystko mieszamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi.



Krok 4

Na talerze układamy mieszankę sałaty, warzywa, oliwki i przygotowany sos. Na to wykładamy owoce morza. Dodajemy listki natki pietruszki i chłodzimy całość w lodówce. Opcjonalnie możemy wierzch polać ostrym sosem chili.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.