Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane pieczarki, wymieszać z ketchupem i koncentratem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyłożyć sos z pieczarkami, posypać osączoną kukurydzą z groszkiem, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać ziołami i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane pieczarki, wymieszać z ketchupem i koncentratem, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wyłożyć sos z pieczarkami, posypać osączoną kukurydzą z groszkiem, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać ziołami i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz