Pizza z boczkiem i kukurydzą

Autor:

Śnieżynka

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane pieczarki, wymieszać z ketchupem i koncentratem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyłożyć sos z pieczarkami, posypać osączoną kukurydzą z groszkiem, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać ziołami i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml maślanki
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 15 dag boczku parzonego
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawa jarzynka
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3-4 łyżki groszku z kukurydzą
  • Zoła prowansalskie

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane pieczarki, wymieszać z ketchupem i koncentratem, doprawić do smaku.



Krok 4

Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.



Krok 5

Wyłożyć sos z pieczarkami, posypać osączoną kukurydzą z groszkiem, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać ziołami i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.