Sałatka z prażoną kaszą gryczaną, marchewką i pietruszką

Kasza gryczana może być zamiennikiem ryżu i makaronów w sałatkach. Posiada prawie 2 razy więcej błonnika pokarmowego. Nie jest zbyt popularna, ale jej połączenie ze słodką marchewką z pewnością zasmakuje i zaskoczy domowników.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 marchewki
  • - 1 woreczek kaszy gryczanej
  • - 1 czerwona cebula
  • - natka pietruszki
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

W garnku grzejemy wodę z odrobiną soli. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, wkładamy do niej woreczek kaszy i gotujemy około 20 minut, aż zrobi się miękka. Marchewka nie musi być ugotowana, ważne, żebyśmy ją umyli i obrali. Potem należy ją pokroić w drobną kostkę.



Krok 2

Kiedy kasza jest już prawie gotowa, kroimy cebulkę drobno, a natkę pietruszki siekamy. Teraz wystarczy odcedzić kaszę na sicie i wyjąć ją z woreczka. Kasze z marchewką i cebulką mieszamy, a następnie przystrajamy natką pietruszki.



Wskazówki

Posiekana pietruszka dodaje więcej smaku i aromatu od tej porwanej na kawałki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.