Brzoskwinia może stać się nie tylko słodką przekąską, ale także idealnie sprawdzi się w letniej sałatce w towarzystwie sera koziego oraz orzechów włoskich. Poza wieloma właściwościami zdrowotnymi jest nadzwyczajnie smaczna i soczysta.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
W pierwszym etapie rozgrzewamy patelnię grillową. Jeżeli jej nie posiadamy możemy podpiec brzoskwinie w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Kiedy czekamy, aż patelnia się nagrzeje, myjemy dokładnie brzoskwinie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Tak przygotowane brzoskwinie kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy przez 5 minut.
Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, układamy ją w naczyniu, a następnie dodajemy grillowane uprzednio brzoskwinie.
Ser kozi wystarczy pokruszyć w dłoniach i posypać nim naszą soczystą sałatkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski.
Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy octem balsamicznym, który doda potrawie charakterystycznego smaku.
Dodaj komentarz