Sałatka z rukolą, grillowaną brzoskwinią i serem kozim

Brzoskwinia może stać się nie tylko słodką przekąską, ale także idealnie sprawdzi się w letniej sałatce w towarzystwie sera koziego oraz orzechów włoskich. Poza wieloma właściwościami zdrowotnymi jest nadzwyczajnie smaczna i soczysta.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g rukoli
  • - 4 dojrzałe brzoskwinie
  • - 80 g sera koziego
  • - 40 g orzechów włoskich
  • - 4 łyżki octu balsamicznego
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszym etapie rozgrzewamy patelnię grillową. Jeżeli jej nie posiadamy możemy podpiec brzoskwinie w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Kiedy czekamy, aż patelnia się nagrzeje, myjemy dokładnie brzoskwinie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Tak przygotowane brzoskwinie kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy przez 5 minut.



Krok 2

Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, układamy ją w naczyniu, a następnie dodajemy grillowane uprzednio brzoskwinie.



Krok 3

Ser kozi wystarczy pokruszyć w dłoniach i posypać nim naszą soczystą sałatkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski.



Krok 4

Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy octem balsamicznym, który doda potrawie charakterystycznego smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.