Risotto z kiwi

Risotto z owocami to idealna alternatywa na lunch! Danie to wykonasz szybko i łatwo.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 2 szklanki wody
  • 30 ml śmietanki Łaciata 30%
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: miód

Przygotowanie

Krok 1

Kiwi obieramy ze skórki. Jedno kiwi kroimy w kostkę, drugie w plasterki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż mlekiem.



Krok 3

Po wchłonięciu przez ryż mleka, dodajemy stopniowo wodę. Gotujemy do uzyskania przez ryż konsystencji al dente.



Krok 4

Odstawiamy patelnię z ognia. Łączymy ryż z kawałkami kiwi i śmietanką.



Krok 5

Przed podaniem ozdabiamy danie plastrami kiwi. Smacznego!



Wskazówki

Risotto można polać miodem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.