Pieczone papryki kojarzą się głównie z mięsnym farszem, którym są wypełnione. Prawdopodobnie jest to jedyny obraz jaki przychodzi nam do głowy kiedy ktoś rzuca hasło pod tytułem “faszerowana papryka”. Dobrze, że wszystkie przepisy można udoskonalić i zestawić składniki tak, aby trafiły w gust nasz i gust przyjaciół, dlatego proponujemy sałatkę na bazie ryżu z warzywami podawaną we wnętrzu pieczonej papryki.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i białe błonki. Kładziemy skórą do góry na blasze naciskając dłonią, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej nastawionego na funkcje "grill") i pieczemy około 20-30 minut, aż skóra będzie prawie cała czarna. Paprykę należy doglądać co kilka minut, by nie doprowadzić do ich całkowitego spalenia.
Gdy papryka jest w piekarniku zaczynamy gotować porcję ryżu, kroimy ogórki i żółtą paprykę w kostkę, a papryczkę chili także w kostkę, ale drobniejszą.
Kiedy skóra papryki jest prawie czarna i są na niej bąble, wyjmujemy ją z pieca i zostawiamy do wystygnięcia, usuwamy przypieczoną skórkę pomagając sobie nożem.
Po 20 min od zagotowania wody wyciągamy z niej ryż i odcedzamy, mieszamy ze wcześniej pokrojonymi składnikami, drobno posiekanymi listkami bazylii i pietruszki, a następnie wypełniamy części papryk farszem.
Do pieczenia nadają się papryki najbardziej dorodne, czyli mocno czerwone i możliwe jak najbardziej mięsiste, nie nadają się papryki zielone i żółte - są zbyt cienkie.
Dodaj komentarz