Pieczone papryki kojarzą się głównie z mięsnym farszem. Prawdopodobnie jest to jedyny obraz jaki przychodzi nam do głowy, kiedy ktoś rzuca hasło pod tytułem “faszerowana papryka”.
Dobrze, że wszystkie przepisy można udoskonalić i zestawić składniki tak, aby trafić w nasz gust. Dlatego właśnie proponujemy Ci przepyszną sałatkę na bazie ryżu i warzyw, która podawana jest we wnętrzu pieczonej papryki. Musisz koniecznie wypróbować go w domu!
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Nagrzej piekarnik do 200°C. Warto użyć funkcji "grill", jeśli taką posiadamy.
Papryki pokrój w ćwiartki, a potem usuń z nich nasiona i białe błonki.
Ułóż połówki papryk, skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem. Przyciśnij każdą połówkę dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 min, aż skórka będzie dość mocno zarumieniona. Zostaw do wystygnięcia.
Kiedy papryka będzie w piekarniku przygotuj farsz. Pokrój w kostkę ogórki i żółtą paprykę. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Bazylię i pietruszkę drobno posiekaj.
Ugotuj ryż. Po 20 min od zagotowania się wody wyciągnij ryż i odcedź go. Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz bazylią i pietruszką.
Papryki napełnij przygotowanym farszem. Ozdób kilkoma listkami bazylii i natki. Smacznego!
Do takiego pieczenia nadają się papryki najbardziej dorodne, czyli mocno czerwone i możliwe jak najbardziej mięsiste. Nie nadają się za to papryki zielone i żółte - są zbyt cienkie.
Dodaj komentarz