Sałatka z ryżem podawana w papryce

Pieczone papryki kojarzą się głównie z mięsnym farszem. Prawdopodobnie jest to jedyny obraz jaki przychodzi nam do głowy, kiedy ktoś rzuca hasło pod tytułem “faszerowana papryka”.

Dobrze, że wszystkie przepisy można udoskonalić i zestawić składniki tak, aby trafić w nasz gust. Dlatego właśnie proponujemy Ci przepyszną sałatkę na bazie ryżu i warzyw, która podawana jest we wnętrzu pieczonej papryki. Musisz koniecznie wypróbować go w domu!

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 żółta papryka
  • 1 torebka ryżu
  • 1 papryczka chili
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/3 pęczka bazylii
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C. Warto użyć funkcji "grill", jeśli taką posiadamy.

Papryki pokrój w ćwiartki, a potem usuń z nich nasiona i białe błonki.



Krok 2

Ułóż połówki papryk, skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem. Przyciśnij każdą połówkę dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 min, aż skórka będzie dość mocno zarumieniona. Zostaw do wystygnięcia.



Krok 3

Kiedy papryka będzie w piekarniku przygotuj farsz. Pokrój w kostkę ogórki i żółtą paprykę. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Bazylię i pietruszkę drobno posiekaj.

Ugotuj ryż. Po 20 min od zagotowania się wody wyciągnij ryż i odcedź go. Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz bazylią i pietruszką.



Krok 4

Papryki napełnij przygotowanym farszem. Ozdób kilkoma listkami bazylii i natki. Smacznego!



Wskazówki

Do takiego pieczenia nadają się papryki najbardziej dorodne, czyli mocno czerwone i możliwe jak najbardziej mięsiste. Nie nadają się za to papryki zielone i żółte - są zbyt cienkie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.