Obniżanie ciśnienia, pomaganie przy przeziębieniu i oczyszczanie organizmu - to jedne z wielu właściwości buraków. Dodatkowo zawierają wiele witamin, takich jak witamina A, C czy witaminy z grupy B.
Buraki smaczne są w daniach głównych, pieczone, ale także perfekcyjnie komponują się w sałatkach.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Fit
Ze śmietanką
Buraczki umyj, odetnij ogonek z obu końców i obierz je ze skórki. Włóż je do garnka wypełnionego do ¾ objętości lekko osoloną wodą. Gotuj przez około 30 minut, aż do chwili, gdy po sprawdzeniu widelcem nie będą miękkie.
W czasie, kiedy buraczki są na gazie umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je na tarce do warzyw, a następnie bardzo drobno posiekaj cebulkę.
Po upływie około 30 minut wyjmij buraczki, a kiedy wystygną zetrzyj je na tarce i dodaj do nich wyciśnięty sok z cytryny, cebulę, cukier i pieprz. Całość wymieszaj.
Teraz wszystko jest już gotowe - do miseczek lub pucharków włóż kilka warstw buraczków na zmianę ze śmietanką wymieszaną z jogurtem. Na koniec wierzch posyp startą marchewką i listkami pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz