Sałatka z tartymi buraczkami, marchewką i śmietanką

Obniżanie ciśnienia, pomaganie przy przeziębieniu i oczyszczanie organizmu - to jedne z wielu właściwości buraków. Dodatkowo zawierają wiele witamin, takich jak witamina A, C czy witaminy z grupy B.

Buraki smaczne są w daniach głównych, pieczone, ale także perfekcyjnie komponują się w sałatkach.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 115 g śmietany Łaciata 12%
  • 1 jogurt typu greckiego Mlekpol
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • kilka listków pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Buraczki umyj, odetnij ogonek z obu końców i obierz je ze skórki. Włóż je do garnka wypełnionego do ¾ objętości lekko osoloną wodą. Gotuj przez około 30 minut, aż do chwili, gdy po sprawdzeniu widelcem nie będą miękkie.



Krok 2

W czasie, kiedy buraczki są na gazie umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je na tarce do warzyw, a następnie bardzo drobno posiekaj cebulkę.



Krok 3

Po upływie około 30 minut wyjmij buraczki, a kiedy wystygną zetrzyj je na tarce i dodaj do nich wyciśnięty sok z cytryny, cebulę, cukier i pieprz. Całość wymieszaj.



Krok 4

Teraz wszystko jest już gotowe - do miseczek lub pucharków włóż kilka warstw buraczków na zmianę ze śmietanką wymieszaną z jogurtem. Na koniec wierzch posyp startą marchewką i listkami pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.