Kotlety z makrelą

To bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu oraz oryginalna potrawa. To danie jest idealnym rozwiązaniem obiadowym i świetną propozycją na kolację.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g wędzonej makreli
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych w maszynce
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej (+ ½ szklanki do panierki)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek kopru

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane i  przemielone ziemniaki wkładamy do większej miski, a z wędzonej makreli usuwamy skórę oraz ości. Rybę rozdrabniamy i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Natkę pietruszki drobno siekamy.



Krok 2

Do zawartości naczynia wbijamy 1 jajko, wsypujemy 3 łyżki bułki tartej i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówką lub mizerią. Przyozdabiamy cytryną i koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.