To bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu oraz oryginalna potrawa. To danie jest idealnym rozwiązaniem obiadowym i świetną propozycją na kolację.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Ugotowane i przemielone ziemniaki wkładamy do większej miski, a z wędzonej makreli usuwamy skórę oraz ości. Rybę rozdrabniamy i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do zawartości naczynia wbijamy 1 jajko, wsypujemy 3 łyżki bułki tartej i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówką lub mizerią. Przyozdabiamy cytryną i koperkiem.
Dodaj komentarz