Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serkiem capresi

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 250 g słodkiego sera typu włoskiego
  • ¾ szkl. ciecierzycy
  • ⅓ pomelo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos balsamiczny

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 12 godzin do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Posolić kilka minut przed końcem gotowania.



Krok 2

Odcedzić i zostawić do przestygnięcia, a następnie dodać do wypłukanych i osuszonych liści szpinaku.



Krok 3

Dodać również pomelo podzielone na cząstki.



Krok 4

Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Polać sosem sałatkę, wymieszać. Nałożyć na talerze.



Krok 5

Na wierzchu ułożyć kawałki serka capresi. Całość polać sosem balsamicznym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.